Advokatforbehold i hushandel

Kære Brevkasse

Min kæreste og jeg har været sammen i 2 år, og vil gerne flytte sammen. Vi kigger derfor på hus.

Vi har fra venner hørt, at det kan være en god idé at lade en advokat gennemgå købsaftalen – hvad er fordelen ved det?

Er der andet en advokat kan hjælpe os med nu vif lytter sammen?

Med venlig hilsen

Iben

 

Kære Iben

Tak for dit spørgsmål.

Jeg vil – ligesom jeres venner – også anbefale, at I får gennemgået købsaftalen af en advokat, som beskæftiger sig med rådgivning ved køb/salg af fast ejendom.

I bør derfor bede ejendomsmægleren om, at der i købsaftalen indsættes et advokatforbehold. Det betyder, at selvom I skriver under på købsaftalen, er aftalen først endelig, og dermed bindende for jer, når jeres advokat har godkendt handlen i sin helhed.

Jeres advokat vil gennemgå købsaftalen og de enkelte vilkår samt samtlige dokumenter, herunder en eventuel tilstandsrapport og elinstallationsrapport, servitutter, ejendomsdatarapport, BBR, mv. og vurdere, om der er forhold i aftalen eller dokumenterne, der kræver nærmere undersøgelse, og rådgive jer om, hvilke forhold I bør være opmærksomme på. Sammen med jeres advokat kan I således klarlægge om købsaftalen og de underliggende bilag er som forventet af jer, eller om noget skal justeres, før I kan indgå aftalen endeligt.

Er købsaftalen betinget af jeres advokats godkendelse, medfører det samtidigt, at I kan træde tilbage fra aftalen uden at skulle betale en godtgørelse til sælger, såfremt advokaten ikke godkender aftalen. Advokaten skal ikke nærmere begrunde baggrunden for, at handlen ikke kan godkendes. Et advokatforbehold fungerer derfor i princippet som en fortrydelsesret, hvor I dog ikke skal betale en godtgørelse på 1 % af købesummen, som den almindelige fortrydelsesret på 6 hverdage tilsiger.

Du skriver, at I flytter sammen, og jeg kan forstå, at I ikke er gift. Det vil derfor i forbindelse med jeres møde ved advokaten være relevant at tale om at sikre hinanden ved testamente. Så længe I er samlevende er der ingen automatisk arveret mellem jer, og det kan være problematisk, når I ejer huset sammen.

Når I køber hus sammen, kan det også være relevant at oprette en samejeoverenskomst med bestemmelser om de interne aftaler mellem jer, herunder hvad der skal ske med huset, såfremt I går fra hinanden.

Jeg håber, at ovenstående har besvaret dit spørgsmål,og jeg ønsker jer held og lykke med huskøbet.

Med venlig hilsen

Advokathuset Muurholm