Særeje

Hej Brevkasse

 

Jeg er for nyligt flyttet sammen med min kæreste, og vi skal giftes tilsommer. Han har to børn fra et tidligere forhold, og jeg selv har tre. Allevores børn er flyttet hjemmefra. Jeg ejer et hus, som er gældfrit, samt nogleværdipapirer, som jeg har arvet efter mine forældre i 2011. Min kæreste hargæld med sig fra sit tidligere forhold. Bør jeg få særeje, og hvordan foregårdet?

 

Hilsen fra Annette 

 

Kære Annette 

 

Tak for dit spørgsmål. 

 

Når du og din kæreste bliver gift, får I automatisk et fælleseje overalle de aktiver, som I begge bringer med jer ind i ægteskabet. Som ægtefællerarver I også efter hinanden. Fælleseje betyder, at når ægteskabet ophører –enten ved død, separation eller skilsmisse – skal alle aktiver deles ligeligt.

 

Hvis man ikke ønsker ligedeling, skal man oprette et særeje. Det vilbetyde, at de ejendele, du ejer som dit særeje, ikke skal deles med dinægtefælle. Et særeje oprettes ved ægtepagt. En ægtepagt kan oprettes føret bryllup, men også på hvilket som helst tidspunkt under ægteskabet. Forat være gyldig skal ægtepagten tinglyses i Personbogen.

 

Fordi I begge to har børn fra tidligere forhold, og fordi din kommendemand har gæld, vil det være relevant for dig at oprette særeje over dit hus ogde værdipapirer, du har arvet. Hvis I ikke har særeje, vil det betyde, at hvisdu dør før din mand, vil han få halvdelen af jeres fælles aktiver. Den andenhalvdel vil blive delt ligeligt mellem din mand og dine børn. Den største delaf jeres aktiver vil således gå til din mands kreditorer og/eller hans børn.Hvis du derimod dør først, vil den del din mand arver, være halvdelen af jeresfælles formue, dvs. medregnet dit hus og dine værdipapirer. Også i det tilfældevil store dele af dine aktiver derfor gå til din mands kreditorer og/eller hansbørn – og altså ikke dine egne børn. 

 

Med et særeje kan du holde dine aktiver udenfor fællesejet. Det vilsige, at din mand ikke skal modtage halvdelen af disse aktiver – hverken itilfælde af død, separation eller skilsmisse. Det er herefter muligt for dig atoverføre mest muligt til dine børn og dermed undgå, at dine aktiver går til dinkommende mands kreditorer og/eller hans børn. Et særeje over dine aktiver ermed andre ord en sikring for dig og dine børn. 

 

Du og din kommende mand bør også overveje at få oprettet et testamente,fordi I her kan bestemme, hvad der skal ske med jeres aktiver – fællesaktiverog særejeaktiver – når I dør. Desuden kan I ved testamente bestemme, at arventil jeres børn skal være deres særeje. På den måde kan du også sikre, at dineaktiver forbliver i familien. 

 

Med venlig hilsen 

Advokat Susanne Højgaard Larsen 

Advokathuset Muurholm