Sommerhus og afgiftsfrie pengegaver

Hej Brevkasse

 

Min mand og jeg vil gerne op til jul forære vores børn en større pengegave. Hvor meget må vi give henholdsvis børn,børnebørn og svigerbørn uden afgift? Og kan det også gives som andet end penge? Vi har nemlig et sommerhus ved Vesterhavet, og det er et hus, der gerne skal blive hos familien.

 

På forhånd tak.

 

Mvh Bente

 

 

 

Kære Bente

 

Tak for dit spørgsmål.

 

Børn og børnebørn kan du og din mand hverforære kr. 67.100,00 (2020-sats) uden, at der skal betales gaveafgift afbeløbet. Svigerbørn kan I hver forære kr. 23.500,00 (2020-sats). Beløbene reguleres hvert år.

 

For så vidt angår overdragelse af sommerhuset til jeres børn er der flere muligheder.

I kan sælge sommerhuset til jeres børn til den offentlige ejendomsvurdering minus 15 %. Det er en regel, som gælder mellem nærtstående familiemedlemmer, som fx børn og forældre. Der er forlydender om,at lovgiver afskaffer reglen inden for den nærmeste fremtid. Det vides dog endnu ikke, om reglen bliver erstattet af noget nyt, som giver tilsvarende mulighed.

 

I forbindelse med overdragelsen afsommerhuset til jeres børn til den offentlige ejendomsvurdering minus 15 %, kanbørnene betale købesummen kontant, eller I kan give dem et lån. Såfremt ivælger at låne dem pengene, skal der oprettes et rente- og afdragsfritgældsbrev. Lånet kan som nævnt gøres rente- og afdragsfrit, fordigældsforholdet er mellem nærtstående.

Såfremt du og din mand fremadrettet igenvil give børnene et større pengebeløb, kan gaven fx bruges til at nedbringegælden. Dette kan dog ikke aftales på forhånd, idet gaver skal være udtryk foret spontant ønske.

 

Består gældsbrevet helt eller delvist vedjeres død, vil gælden skulle indfries, evt. ved modregning i arv. Der vil dogskulle betales boafgift af beløbet.

 

Endeligt kan I ved testamente beslutte, atjeres børn i fællesskab skal arve sommerhuset til den offentligeejendomsvurdering minus 15 %, eller til den lavest mulige værdi på tidspunktetfor jeres død, såfremt lovgiver har bortskaffet reglen om overdragelse til denoffentlige ejendomsvurdering minus 15 %. På den måde vil boafgiften være så lavsom muligt.  

 

Det er meget konkret fra familie tilfamilie, hvilken løsning der er bedst egnet, og jeg vil anbefale jer atkontakte en advokat med henblik på at klarlægge jeres behov og muligheder.

 

 

Med venlig hilsen

 

Advokathuset Muurholm