Fremtidsfuldmagt ctr. værgemål

Kære Brevkasse

 

De seneste år har der været meget tale om fremtidsfuldmagt. For at en sådan træder i kraft, skal en læge vurdere, at den ene part ikke er i stand til at tage vare på økonomi m m. Hvad er forskellen på den vurdering og den "gamle" vurdering, der kan gøre en person umyndig?

 

Vh Lone

 

Kære Lone

 

Tak for dit spørgsmål om forskellen på fremtidsfuldmagten og værgemål (umyndiggørelse).

 

Der er i og for sig mange ligheder mellemen igangværende fremtidsfuldmagt, og et værgemål. Vurderingen ved lægen indgår i begge tilfælde med ret afgørende vægt, og denne vurdering vil stort set være den samme i begge tilfælde.

 

Der er dog alligevel væsentlige forskelle.

 

Det kan tage helt op til ét år at få etværgemål i stand, mens en fremtidsfuldmagt vil kunne træde i kraft væsentligthurtigere, idet fremtidsfuldmagten alene kræver, at der sker en anmodning til Familieretshuset, som herefter skal vurdere om kravene til, at fremtidsfuldmagten sættes i gang er opfyldt.

 

En fremtidsfuldmagt indeholder endvidere personens egne ønsker til hvem der skal varetage rollen som fuldmagtshaver, ogdermed den eller de personer, som vedkommende har tiltro til. Under værgemålssagen skal værgen udpeges – måske blandt flere mulige, og uden personens indflydelse.

 

Derudover er fremtidsfuldmagten oprettet når personen er ved sine fulde fem, og dermed i stand til fornuftmæssigt at bestemme hvad fremtidsfuldmagten skal indeholde, og hvilke ønsker vedkommende har, hvis denne på et tidspunkt ikke længere er i stand til at varetage egne interesse.

 

Kort sagt er den helt afgørende forskel påværgemålet og fremtidsfuldmagten, at personen ved fremtidsfuldmagten har valgt det hele selv. Det gør det også nemmere for de pårørende.

 

Såfremt du ønsker mere viden om fremtidsfuldmagter vil jeg råde dig til at søge bistand hos en advokat.

 

Med venlig hilsen

 

Advokathuset Muurholm