Arv efter far

Kære brevkasse

 

Mit spørgsmål vedrører arven efter min far. Jeg mistede desværre kontakten til min far, da jeg var helt lille, og jeg er vokset op alene med min mor. Jeg har ingen viden om, hvor min far bor, om han fik flere børn, eller om han overhovedet er i live. Mit spørgsmål er, skal jeg stadig arve ham? Og får jeg overhovedet at vide, hvis han er gået bort?

 

Hilsen Tove

 

Kære Tove

 

Tak for dit spørgsmål.

 

Du skal arve din far, selvom I har mistet kontakten. Du arver som udgangspunkt på lige fod med eventuelle halvsøskende, medmindre din far har oprettet testamente.

 

Din far kan have bestemt i et testamente, at du skal arve mindst muligt. Din far kan råde over 3/4 af sin formue ved testamente. Den resterende 1/4 udgør tvangsarven, som din far ikke kan bestemme over. Det er således ikke muligt at gøre sine børn arveløse i Danmark. Tvangsarven på 1/4skal fordeles mellem din fars tvangsarvinger. En tvangsarving er børn og ægtefælle. Du vil derfor som minimum altid skulle arve din del af tvangsarvenefter din far – også selvom I ikke har, eller senere får et forhold til hinanden.

 

Når der sker et dødsfald, bliver det anmeldt tilSkifteretten hvor din far bor. Skifteretten indhenter oplysninger i CPR, ligesom de nærmeste pårørende også har pligt til at informere om afdødes familierelationer, som har arvemæssig betydning.

 

Hvis det fremgår af CPR, at din far er din biologiske far, vil du derfor automatisk blive kontaktet af Skifteretten ved din fars dødsfald. Du kan desværre ikke regne med at blive kontaktet før efter begravelsen er overstået, da det først er i forbindelse med, at dødsboet skal behandles, og arven gøres op, at Skifteretten tager kontakt til de pårørende.

 

Jeg håber ovenstående besvarede dit spørgsmål.

 

Hilsen

Advokat Susanne Højgaard Larsen

Advokathuset Muurholm