Hæfte for mandens gæld

KæreBrevkasse

 

Minkæreste er gået konkurs med hans firma. Hvis vi indgår ægteskab, kommer jeg så til at hæfte for hans gæld?

 

Medvenlig hilsen

Den anonyme

 

 

 

Kære Anonyme

 

Tak for dit spørgsmål.

 

Helt overordnet gælder, at selvom man indgår i ægteskab med hinanden, så er der et princip om, at man fortsat råder over egne ejendele, ligesom man også hæfter for egen gæld.

 

Du kommer derfor aldrig – uanset om I gifter jer, eller ej - til at hæfte direkte for din mands gæld, med mindre du skriver under som meddebitor eller som kautionist.

 

Når man indgår ægteskab indgår man dog samtidigi et formuefællesskab, som bevirker, at når ægteskabet ophører, enten ved skilsmisse eller ved død, så deler man alle aktiver ligeligt mellem sig – også kaldet boslod.  

 

Hvis din mand bringer gæld med sig iægteskabet, kan dette derfor have stor betydning for dig, og for dine aktiver, når den ene af jer dør, eller hvis I vælger at blive skilt. Din mands kreditorer kan i det tilfælde få dækket sine krav i den halvdel, som din mand modtager fra dig, som følge af jeres formuefælleskab.

 

Man kan heldigvis ændre på denne fordeling.

 

Hvis I vælger at blive gift, kan du sikre dine aktiver ved at lave en ægtepagt, hvor dine aktiver gøres til dit særeje. Samtidig kan I oprette et testamente, hvor din mand giver afkald på al arv efter dig, hvis du dør før din mand. På den måde kan du sikre, at dine aktiver i stedet kommer til at gå til dine livsarvinger, eller til andre du kunne have lyst til at begunstige, hvis ikke du har børn. I kan derved komme uden om delingsreglerne, som gælder for ægtefæller, og dermed indgå ægteskab med hinanden uden, at du behøver bekymre dig om din mands gamle konkurssag.

 

Med venlig hilsen

 

Advokat Susanne Højgaard Larsen

Advokathuset Muurholm