Forældremyndighed

Kære Brevkasse

 

 

Min ekskæreste har fortalt mig, at hun vil søge om at få fuld forældremyndighed over vores søn på 7 år. Han bor hos sin mor, og jeg har samvær hver anden weekend. Jeg synes, at det er svært at forstå, hvilke konsekvenser det har for mig og for min søn, hvis hun får fuld forældremyndighed? Kan I forklare det for mig?

 

Hilsen Brian

 

 

 

Kære Brian

 

Tak for dit spørgsmål.

 

Lige nu har du og din ekskæreste fællesforældremyndighed over jeres søn. Det betyder, at I er fælles om at tage jer af ham, og at I skal være enige om en række væsentlige beslutninger for ham – dette uanset, at han bor fast hos sin mor.

 

Såfremt din ekskæreste får den fulde forældremyndighed over jeres søn – enten fordi du accepterer det, og I indsender en blanket til Familieretshuset herom, eller fordi din ekskæreste får en dom hos Familieretten – betyder det overordnet, at hun kan træffe alle beslutninger vedrørende jeres søn. Hun skal f.eks. ikke spørge dig om din mening i forhold til skolevalg eller udstedelse af pas.

 

Du vil dog fortsat have ret til at få orientering om din søns forhold fra blandt andet skolen, sociale myndigheder, hospitaler, lægen og tandlægen. Hvis du ønsker at benytte denne ret, skal du rette henvendelse til det pågældende sted, og bede om en orientering om din søns forhold. Du har dog ikke ret til aktindsigt i en sag om din søn, f.eks.hos Kommunen.

 

Som det vigtigste kan siges, at der stadigvil være samvær mellem dig og din søn, selvom du ikke har del i forældremyndigheden. Det overordnede hensyn i forbindelse med en sag om forældremyndighed er, at et barn har ret til begge sine forældre. Derfor har din søn ret til samvær med dig, uanset om du har del i forældremyndigheden eller ej. Du vil tillige have ret til at bestemme, hvad I skal foretage jer under samværet.

 

Jeg håber denne gennemgang har givet dig et overblik, men jeg vil anbefale dig at søge bistand hos en advokat, som arbejder med forældremyndighedssager, således de mere konkrete forhold ved din sag kan blive belyst, også i den eventuelle forestående retssag, som din ekskæreste måske vil køre.

 

Med venlig hilsen

 

Advokathuset Muurholm