Erstatning

Kære Brevkasse

 

Jeg har et spørgsmål ang. erstatning.Sidste efterår var jeg ude for en ulykke på mit arbejde, hvor en kollega bakkedemed gaffeltruck uden at have orienteret sig. Jeg stod tæt på. Min fod blev kørtover, og jeg slog mit hoved, da jeg faldt. Jeg har været sygemeldt lige siden,da min fod ikke helt fungerer, og jeg får hovedpine ret tit. Jeg er 37 årgammel, så jeg håber, at jeg kan vende tilbage til mit arbejde. Mit spørgsmåler, hvordan er reglerne for at få erstatning i sådan et tilfælde? Jeg føler miglidt hægtet af min egen sag, da min arbejdsgiver siger, at det er noget dekører for mig, men hvordan kan jeg være sikker på, at tingene kører som deskal?

 

Hilsen Per

 

 

 

Kære Per

 

Tak for dit spørgsmål.

 

Først og fremmest har du som skadelidtaltid ret til at kende til din sag. Din arbejdsgiver skal anmelde sagen til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, og igennem deres hjemmeside www.aes.dk kan du med dit eget login følge sagen, eller ringe dertil og bede om oplysningerne.

 

Du spørger til reglerne om erstatning i forbindelse med din arbejdsskade.

 

Du har mulighed for at få dækket udgifter til sygebehandling, genoptræning og hjælpemidler, fx kørestol. Disseomkostninger dækkes løbende i dit behandlingsforløb.

 

Når det er muligt at skønne over dinfremtid på arbejdsmarkedet, vil Arbejdsmarkedets Erhvervssikring afgøre, om duhar ret til erstatning for tab af erhvervsevne. I den forbindelse kigger de på, hvilket arbejde du kan udføre, når du har din arbejdsskade, og om du har mulighed for genoptræning eller omskoling. Afgørelsen herom skal træffes indenfor 1 år efter ulykken. Dvs. i dit tilfælde i efteråret 2018. Du kan ikke få erstatning, hvis det skønnes, at dit erhvervsevnetab er under 15 %. Ved opgørelsen af erstatningens størrelse tages der udgangspunkt i din årsløn i årene forud for ulykken. Udbetaling af erstatning sker årligt, og regnes fratidspunktet for afgørelsen om erhvervsevnetabet, og indtil du bliver folkepensionist.

 

Omkring 1 års dagen for ulykken er det i de fleste tilfælde også muligt at vurdere, om du har fået et varigt mén somfølge af skaden. Du kan få godtgørelse for varigt mén, hvis det skønnes, at du har et varigt mén på 5 % eller derover. Opgørelse af godtgørelsens størrelse foretages efter en takst som i 2018 er på kr. 8.790,00 pr. méngrad. Vurderes din méngrad til 8 %, får du derfor en engangsudbetaling på kr. 70.320,00.

 

Undervejs i behandlingen af din arbejdsskadesag er der mange ting, som du skal forholde dig til, idet du både har eftervirkningerne fra den fysiske skade, men også tankerne omkring, hvorvidt du vender tilbage til dit arbejde eller ej.

 

Det er i den forbindelse meget vigtigt, at du er opmærksom på at deltage i de lægeundersøgelser, som du indkaldes til, og at du holder din læge nøje opdateret omkring dine gener fra foden og hovedet,og eventuelle følgevirkninger, fx udstråling af smerte til nakkeregionen. Disse forhold har nemlig stor betydning for din erstatning.

 

Det er også vigtigt, at du anmelder skaden til dit private forsikringsselskab, hvis du har tegnet en ulykkesforsikring.

 

Hvis du vil være sikker på, at tingene kører, som de skal, vil jeg anbefale dig, at du kontakter en advokat til at køre sagen for dig. Advokaten vil sørge for, at alle relevante oplysninger medtages for at afgøre din erstatningssag – både hos Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, din arbejdsgivers forsikringsselskab og dit private forsikringsselskab. Herudover kan advokaten også hjælpe dig i forhold til din arbejdsgiver, og eventuelt det offentlige, hvis du i forbindelse med din sygemelding får brug for det.

 

 

Med venlig hilsen

 

Advokat Susanne Højgaard Larsen

Advokathuset Muurholm