Ugifte samlevendes arveret

Kære Brevkasse

Min kæreste og jeg har været sammen ca. 5 år. Vi bor sammen i hans hus, som han overtog i forbindelse med sin skilsmisse.

Vi har ingen fælles børn endnu, men min kæreste har en søn på 7 år, som er hos os hver anden weekend.

Jeg har flere gange snakket med min kæreste om, at vi bør sikre hinanden. Han mener dog ikke, at det er nødvendigt at oprette et testamente, når vi har boet sammen i mere end 2 år.

Jeg vil gerne spørge om vi skal oprette et testamente, hvis vi ønsker at sikre hinanden?

Hilsen

Lise

 

Kære Lise

Tak for dit meget relevante spørgsmål.

Det korte svar er JA, I skal oprette et testamente for at sikre hinanden.

Som ugifte samlevende arver I ikke automatisk hinanden, da der ikke består en legal arveret mellem ugifte samlevende. Det gælder uanset hvor mange år I har levet sammen, og uanset om I på et tidspunkt får fællesbørn.

Din kærestes søn er hans livsarving, og han har arveret efter din kæreste. Det betyder, at din kærestes søn vil arve alt efter ham, medmindre der oprettes et testamente med dig som begunstiget, eller at I gifter jer.

Som ugifte samlevende har I mulighed for at oprette et såkaldt udvidet samlevertestamente, hvor I kan bestemme, at I skal arve hinanden. I kan opnå arveret næsten, som var I ægtefæller., dvs. at i kan testamentere 7/8 til hinanden.

Det udvidede samlevertestamente er dog kun gyldigt, hvis I på tidspunktet for førstafdødes død lever sammen på fælles bopæl, og I venter eller har fælles børn, eller har haft fælles bopæl i et ægteskabslignende forhold de sidste 2 år forud for dødsfaldet.

Netop samlevertestamentets krav om 2 års forudgående samliv forveksles ofte med, at der opstår automatisk arveret mellem ugifte samlevende, når de har levet sammen i 2 år. Det er dog ikke tilfældet.

Når man som ugifte samlevende har levet sammen i 2 år,bliver man dog automatisk i de fleste tilfælde hinandens nærmeste pårørende til forsikrings – og pensionsudbetalinger. Det er derfor også vigtigt at få gennemgået den del med jævne mellemrum ved jeres pensions- og forsikringsselskab.  

Jeg vil anbefale jer at søge bistand hos en advokat, som kan hjælpe jer med at sikre hinanden arveretligt, men også med eventuelle begunstigelser på pensions- og forsikringsrettigheder.

 

Med venlig hilsen

 

Advokathuset Muurholm