Hej Brevkasse
Min mand og jeg har været gift i 40 år, og vi har to fælles børn. Ingen af os har særeje. Vi har snakket om, hvad der skal ske, hvis en af os skulle blive dement. Vi har hørt, at ægtefæller på hinandens vegne godt kan skrive under på salg af fælles hjem, og f.eks. flytte sammen i en mindre lejebolig. Er det rigtigt?
Hilsen Jytte
Kære Jytte
Tak for dit spørgsmål. Som udgangspunkt kan I ikke sælge jeres fælles bolig uden den anden ægtefælles samtykke.
Det fremgår af lovgivningen, at en ægtefælle ikke uden den anden ægtefælles samtykke kan indgå aftale om at overdrage familiens helårsbolig eller en bolig, der er bestemt til familiens helårsbolig.
Bestemmelsen gælder også, selvom ægtefællen finder en anden passende bolig til begge ægtefæller, f.eks. en mindre lejebolig, som du skriver.
I jeres tilfælde vil det være særdeles relevant at overveje at oprette en såkaldt Fremtidsfuldmagt.
I en sådan fuldmagt kan du og din mand hver især beslutte jer for, hvad der skal ske, såfremt du og/eller din mand ikke længere er i stand til selv at disponere og tage vare på jeres egne forhold – økonomiske og personlige. I fuldmagten kan man også beslutte, at den anden ægtefælle kan sælge fælles bolig.
I jeres tilfælde vil det være relevant at indsætte den anden ægtefælle i fremtidsfuldmagten, og jeres børn på 2. pladsen. På den måde sikrer I, at fuldmagten ikke falder bort, såfremt der måtte ske jer begge noget.
For at være gyldig skal fremtidsfuldmagten registreres og signeres med digital signatur i tinglysningssystemet samt vedkendes for en Notar i Retten.
Fremtidsfuldmagten træder først i kraft, når der er behov for den. Det sker efter indlevering af anmodning til Familieretshuset med dokumentation for sygdom mv.
En fremtidsfuldmagt er relevant for de fleste, da sygdom og svækket mentalt helbred kan ramme os alle.
Jeg vil anbefale jer at kontakte en advokat og høre mere om indholdet i en Fremtidsfuldmagt.
Med venlig hilsen
AdvokathusetMuurholm